Alwaysontop
Baarnschedijk 12
3741 LS Baarn

Tel.:
035-7503220

Fax.:
035-7503229

E-mail:
info@alwaysontop.nl

Zoekmachine-optimalisatie (search engine optimization/SEO) is het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de reguliere/organische zoekresultaten van een zoekmachine, op voor de webpagina relevante trefwoorden of zoektermen.

Een aantal definities die te maken hebben met zoekmachineoptimalisatie:

Zoekmachine: Een website en bijbehorende software die het mogelijk maakt een database met gegevens van websites, documenten en/of andere informatie te doorzoeken. De taak van een zoekmachine is het leveren van relevante informatie bij een zoekopdracht.

Zoekrobot: Software ontwikkelt en gebruikt door zoekmachines die zelfstandig het internet afzoeken naar informatie. De robot verzamelt de op websites gevonden informatie en volgt links naar pagina's met meer informatie. Deze informatie wordt doorgegeven aan de datacentra van de zoekmachines. Hier wordt deze ontleed, op waarde geschat en (al dan niet) gecatalogiseerd, in de index opgenomen. Dit proces van indexering wordt ook wel "spidering" of "crawling" genoemd.

Pagerank: Google's PageRank(TM), een systeem waarmee pagina's beoordeeld en geordend kunnen worden, ontwikkeld door de oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin.

De beoordeling geschiedt aan de hand van een heleboel factoren. Een daarvan is de hoeveelheid aan links naar een pagina en de kwaliteit van de pagina waarvandaan de link komt. Google interpreteert een link van pagina A naar pagina B als een stem, van pagina A, voor pagina B. De exacte samenstelling van de formule en welke factoren door Google als belangrijk worden gezien, is niet bekend.

Alle factoren tezamen geven een waardering aan een pagina, deze kan liggen tussen de 0 en 10. Hoe hoger de PR, hoe belangrijker de pagina.

SEM ( Search engine marketing ) - De combinatie van Search Engine Optimization en Search Engine Advertising.

SEA ( Search Engine Advertising ) - Het plaatsen van aan een zoekwoord gekoppelde advertenties bij zoekmachines ( ook wel keyword advertising genoemd ).

SEO ( Search Engine Optimization ) - Het verhogen van de plaatsing van websites bij de algoritmische zoekscores bij de diverse zoekmachines.

 

© 2006, 2008 AlwaysOnTop.